Gökyüzü Nasıl İncelenir?

Gökyüzü atmosferin gözle görülen yağmur, kar, dolu vb. yağış çeşitlerinin gözlemlendiği; yıldızların, ayın ve daha birçok gök cisminin inceleme alanı olan mavi renkte gördüğümüz gök kubbe, sema da dediğimiz alandır.

Gökyüzünü incelemek isteyen herkes gökyüzünü görebilecek kadar geniş bir alanda kafasını kaldırıp gökyüzüne çıplak gözle bakarak inceleme yapabilir. Özellikle bulutsuz hava kirliliğinin fazla olmadığı açık temiz bir gökyüzünün olduğu bir zaman diliminde rahatlıkla birçok gök cismi incelenebilir.

Gökyüzünü incelemek için çeşitli ekipmanlar kullanılan yöntemler vardır. Bu yöntemlere geçmeden önce gökyüzü mutlaka çıplak gözle incelenmelidir. Gökyüzüne ilgi duyan gözlem yapmaktan zevk alan bireyler öncelikle gökyüzünü nasıl inceleyeceklerine dair araştırma yapmalı güvenilir kaynaklardan bilgi sahibi olmalıdırlar.

Gökyüzünün bulutsuz ve açık olduğu saatlerde özellikle bulutsuz yaz gecelerinde çıplak gözle bakarak gördüklerini araştırmalı ve öğrenmelidirler. Bu alanda kendini geliştirmek ve profesyonel olarak inceleme yapmak isteyen kişiler bile bu işe çıplak gözle gözlem yapma noktasından başlamalıdır.

Ekipmansız Gözlem Yapılamaz

Çıplak gözle hiç inceleme yapmadan aceleci davranarak dürbün, teleskop gibi inceleme ekipmanlarına bilgi sahibi olmadan para yatırırsanız muhtemelen gökyüzüne dair pek bir şey göremez ve öğrenemezsiniz. Çünkü gökyüzü hakkında daha en ufak fikriniz yokken kullanmayı bilmediğiniz araçlara para vermiş olursunuz. Bunun yerine hiç acele etmeyin ve kendinize zaman verin bol bol gökyüzüne çıplak gözle bakmalısınız.

Çıplak gözle gökyüzünde daha fazla nesne incelenebilir. Daha iyi öğrenilebilir. Çıplak gözle takımyıldızlarını Ay’ın evrelerini (ilk dördün, son dördün, yeni ay, hilal) ve hatta Andromeda galaksisini bile gözlemleyebilirsiniz. Temel olarak takım yıldızlarının konumlarını isimlerini, anlamlarını öğrenmek iyi bir başlangıç olacaktır. Böylece diğer nesneleri incelemek ve onları gökyüzünde görmek daha pratik ve rahat olur.

Çıplak gözle gözlem ve inceleme yaparken takımyıldızlarını, gezegenlerin gökyüzündeki konumlarını gösteren bir gökyüzü atlasından, kitaplardan dergilerden yardım alabilirsiniz. Üniversitelerin astronomi bölümlerinde eğitim alan arkadaşlarınız varsa onlara da danışabilirsiniz. Hatta onlarla beraber gökyüzü incelemesi yaparsanız çok eğlenceli vakit de geçirebilirsiniz.

Bir süre çıplak gözle gökyüzü incelemesi yaptıktan sonra sonraki adım olan ekipman edinme aşamasına geçebilirsiniz. Ben gereksiz masraf yapmak istemem ama geniş bir alanda inceleme yapmak isterim derseniz 8×40, 10×50, 7×50 oranlarında dürbünleri gönül rahatlığı ile tercih edebilirsiniz

Yorum yapın